Memory Monday
Al voor 1850 zijn er beschrijvingen terug te vinden van Fundusscopie, waarna tussen 1850 en 1860 fundusscopie in een behoorlijk tempo is veranderd. De directe ophthalmoscoop en de indirecte ophthalmoscoop werden ontwikkeld en verschillende ziektebeelden zijn officieel beschreven. Hierbij kunt u denken aan CRAO, Papiloedeem en Optic Disc Atrophy.
Rond 1886 werd de eerste Fundusfoto gemaakt, in de jaren die daar op volgden werd deze techniek steeds sneller en beter. Naast dat er niet meer “ontwikkeld” behoefde te worden, werd de resolutie van de foto’s steeds beter en het FOV steeds groter (Field Of View).
Binnen de oogheelkunde en optometrie is fundusscopie een belangrijk onderdeel van het Oogheelkundig of Optometrisch onderzoek. Tijdens de studie wordt hier dan ook veel aandacht aan besteed. Met de komst van de funduscamera konden de vastgestelde diagnoses daarna goed gerapporteerd worden, zonder dat er aan de tekenkunsten van een collega getwijfeld behoefde te worden.
Fundusscopie tijdens het Neurologisch onderzoek
Fundusscopie is tevens een belangrijk onderdeel van het Neurologisch onderzoek, omdat de identificatie van retinale vasculaire occlusies, zoals CRAO, papiloedeem en bleekheid van de papil tot “life- and vision – saving” interventies kunnen lijden.
Met behulp van een funduscamera kan binnen enkele secondes een 50” foto worden genomen, waarbij het FOV van de directe oogspiegel maar 5” betreft. Details worden bij de directe oogspiegel daardoor gemakkelijk over het hoofd gezien. Met 1 klik op de knop kan er bij twijfel om een second opinion door de oogarts gevraagd worden. Inmiddels is met de komst van Artificial Intelligence weer een geheel nieuwe periode aangebroken, inmiddels kunnen foto’s geanalyseerd worden op DRP, ARMD en Glaucoom. In de nabije toekomst wordt dit zeker nog uitgebreid.
Nieuwsgierig wat fundusscopie (eventueel inclusief Artificial Intelligence) met behulp van de handheld funduscamera – Aurora – t.o.v. de (in)directe oogspiegel voor uw praktijk zou kunnen betekenen? Wij komen u er graag meer over vertellen. Laat u verrassen!
#optomedUS #auroraIQ #artificialintelligence #oogheelkunde #optometrie #SEH #neurologie
Rockmed Opto staat voor innovatie in de oogzorg en richt zich op optometristen en opticiens in de gehele BENELUX. Met nieuwe technologie, vertrouwde producten en pragmatische oplossingen spelen we continu in op de actuele behoeften in de branche.
Met een hecht team van gedreven medewerkers, staan we al 35 jaar oogspecialisten en oogprofessionals terzijde. Door intensief samen te werken en dankzij ons internationale netwerk bedienen we de markt met kwalitatief hoogstaande producten en verrassen we door continu te innoveren. Samen maken we de oogzorg beter en efficiënter en helpen we onze klanten om nóg beter te presteren.
Als Optometrist weet ik hoe belangrijk het is om accuraat en cliëntvriendelijk ogonderzoek uit te kunnen voeren. Ik ondersteun u graag bij fundusscreening, refractie, traanfilmanalyse of droge ogen behandeling. Met de juiste apparatuur én met bijpassende software. Daarnaast staan persoonlijke training, service én begeleiding bij ons hoog in het vaandel.
Het Nederlandse assortiment is anders als het Belgische assortiment. We raden u aan de juiste regio te kiezen.